VPS хостинг

Виртуален Частен Съврър VPS

VPS хостинг е една от по-новите форми на уеб хостинг и означава виртуален частен сървър. VPS хостингът е объркващо понятие за много фирми и бизнеси, които търсят уеб-хост за своите начинания. Причината за това е, че VPS е хибрид между споделен (shared) хостинг и нает хостинг (dedicated hosting).

Как да знаем, че именно това решение е правилното за конкретните цели? Ще се опитаме да изясним предимствата и недостатъците на VPS хостинга, за да ви помогнем по-добре да решите дали е подходящо за вашите начинания.

Виртуален частен сървър VPS – Дефиниция

Виртуалният частен сървър е сървър, който е разделен така, че да има собствена операционна система, дисково пространство и трафик. Какво точно означава това? Физически сървър, който се намира в център за данни и се използва за хостинг на VPS. Този сървър се разделя на различни пространства, които създават собствен виртуален сървър. Титулярът на виртуалния сървър вижда само виртуалната си среда и може да рестартира сървъра си или да го използва, сякаш е нает сървър (dedicated server).

Пространството действа точно като нает сървър(dedicated server), но в действителност е част от един физически сървър. Тъй като действа като нает сървър, това е добро временно решение за сайтове, които в бъдеще може да се нуждаят от специален сървър, но все още не са готови за това. VPS хостинг е добър мост между споделен хостинг и нает хостинг.

Кой използва VPS хостинг?

Много хостинг клиенти предпочитат VPS хостинг, защото имат по-голям контрол над средата му, отколкото в споделен хостинг. Дори и да не се нуждаят от всички системни ресурси, които са им разпределени във VPS и споделената среда да е също толкова подходяща, контролът, който им се предоставя си струва допълнителния разход.

За хората, които искат да имат нает хостинг, но са малко предпазливи по отношение на технологичното ноу-хау, което е необходимо, VPS хостингът е добро начало. Те могат да го изпробват и да увеличат своя набор от умения, без да се ангажират с много пари в самото начало.

Какви са ползите от VPS хостинг?

Както при всички видове уеб хостинг, има плюсове и минуси за всеки и всеки един е подходящ за конкретни обстоятелства. Обикновено има много предимства при хостване на вашия сайт на виртуален частен сървър. Те включват:

  • VPS хостинг акаунтът е по-евтин от пълен хостинг план, ползващ физически сървър.
  • Много планове за VPS могат да бъдат персонализирани да отговарят на вашите нужди, така че да плащате само за това, което искате. Няма нужда да плащате и да се справяте с функциите, от които никога няма да се нуждаете.
  • Много планове за хостинг на VPS са лесно мащабируеми. Можете да започнете с минимално количество ресурси, само тези, от които се нуждаете. След това растейки, постепенно увеличавате вашия хостинг план, за да отговоря на вашите нужди. Не е нужно да плащате за големи ресурси, без все още да имате реална нужда от тях.
  • Имате много повече контрол върху виртуалния си сървър, отколкото в споделения хостинг. Вероятно ще имате пълен достъп до вашето съдържание (root достъп) и възможността да използвате скриптове, които може да не бъдат разрешени в споделената хостинг среда.
  • Имате същата техническа поддръжка, както при споделен хостинг за повечето проблеми.
  • Можете да изберете и хостинг, при който уеб хостът поддържа напълно или частично някои от услугите.
« назад