антивирусен софтуер

Антивирусен софтуер – защо ни е необходим?

Откакто съществуват компютри и докато ги има, независимо дали са свързани към Интернет или не, винаги ще има нужда от добър антивирусен софтуер. Едва ли ще дойде време, в което хората, дали младежи или закоравяли кибер престъпници ще спрат да търсят начини да извършат имама, да причинят щета или просто да се порадват на чувството да влязат в чужд компютър.

Антивирусният софтуер е важен инструмент, който предпазва от подобни атаки. Не всяка кибер атака може да бъде избегната чрез него, но той е изключително ключов за предпазването от подобни атаки.

Въпреки че не всяко навлизане в компютър е с цел да се нанесат щети, или да се открадне ценна информация, това не означава, че атаката не крие опасности. Всички подобни влизания с “взлом” в компютрите се осъществяват благодарение на определени слабости в операционната система или друг софтуер, който може да бъде входна точка за атаката. Дори и слаба атака, веднъж използвайки определена слабост на компютъра, праща сигнал до други, че той е бил инфилтриран. Това отваря врати за много по-лоши посегателства.

Когато решавате какъв антивирусен софтуер да закупите, уверете се, че купувате добре позната, абонаментно-базирана програма. Това е важно, защото създателите на този тип софтуер ще могат да поддържат компютрите на абонатите си с ъпдейти в реално време, които отстраняват най-новите заплахи.

Срещу какво ни предпазва нашият антивирусен софтуер?

Антивирусната защита не е просто начин да се блокират компютърни вируси, както излиза от името. Например, ето списък с начините, по които добрата антивирусна ще подпомогне защитата на компютър:

  • Антивирус – ще започнем с очевидното. Антивирусната програма ще защитава от компютърни вируси или атаки, които целят да повредят компютъра
  • Rootkit защита – Това пречи на rootkit-ите да маскират други зловредни програми, като така не им позволява да се загнездват в компютъра.
  • Бот защита – Това алармира абоната когато киберпрестъпници се опитват да достъпят компютъра и да го използват за автоматичен спам или други престъпления. Ботовете са това, върху което се базират бот-мрежите (групи от обикновени компютъри, които са били инфектирани с цел да извършват атаки срещу трети лица).
  • Защита от червеи – по дефиниция, червеите атакуват мрежи, а не самите компютри. Въпреки това, червеите могат да носят много зловредни програми (malware), които да бъдат оставяни в компютрите, което логично води до повреди. Антивирусният софтуер може да предотврати този тип атаки – може да спре компютърните червеи.
  • Троянски коне – Антивирусните програми не могат да променят мисленето на човек, който е решил, че определена програма е безопасна за инсталация. Но пък може да предупреди, че в нея има вирус или троянски файл.
  • Spyware – Антивирусната може да разбере кога компютърът е бил инфектиран със софтуер, който е предназначен да събира данни или да краде информация, дори и когато източникът не изглежда заплашителен.
  • Защита на съобщенията – Дали ще са чатове или и-мейли, антивирусната може да предупреди ползвателите когато тези съобщения съдържат опасни прикачени файлове или съмнителни линкове. В днешно време това става все по-важно, тъй като повечето хора започват да комуникират именно чрез бързи съобщения.

Антивирусният софтуер не е само за атаки, осъществяващи се през интернет. Висурусите могат да се разпространяват през преносими устройства.

Имайки антивирусен софтуер има още някои неща, които всеки би могъл да прави за да поддържа компютъра колкото се може по-чист

  • Поддържайте антивирусната си програма обновена до последната й версия
  • Бъдете внимателни в интернет пространството – не отваряйте файлове и не проследявайте линкове от непознати източници!

За въпроси, съвети или поръчки на антивирусни програми, свържете се с нашия екип! Ние с радост ще ви консултираме за най-добрите решения за вашият личен компютър или бизнес устройства!

« назад