safe

Планът на Microsoft за защита на Windows10

 След глобалното заразяване с криптовируси от типа WannaCry и Petya, Microsoft създадоха допълнения за сигурност, предназначени за потребителите на Windows10.

Новият ъпдейт не трябва да се ползва като заместител на антивирусния софтуер или back-up на данните ви, но според Microsoft би могъл да предостави известна защита срещу вече съществуващи или бъдещи заплахи. Вижте как.

Контролирани папки

С новата опция за създаване на контролирани папки, можете да направите списък от определени документи и папки, които да бъдат защитени. Само приложения със специални права биха могли да достъпват и променят тези папки. Всякакви други опити за достъпване от зловредни програми ще бъдат блокирани от Windows Defender.

Теоретично, при заразяване с криптовирус, тази нова опция би забавила криптирането на критична информация. Някои проучвания сочат, че зловредните макроси и вируси биха могли да бъдат изцяло спрени с контролираните папки.

За сега само потребителите на Windows Insider имат достъп до опцията с контролиране на папките. Ако сте регистрирани потребители, бихте могли да достъпите до нея през Windows Defender Security Center и да включите Controlled Folder Access. От там можете да изберете кои папки да бъдат защитени и кои приложения имат право да ги достъпват. За да спестите време, често ползваните приложения на Microsoft имат достъп автоматично, но можете да ги премахнете от белия списък когато поискате.

 

Програмна защита (Application Guard)

Освен защита на папките, Microsoft също създаде и подобрения в сигурността на уеб браузърите. Windows Defender Application Guard е направен за да предотврати непозволени достъпи, използвайки Microsoft’s Hyper-V виртуална технология, която засича и изолира компроментиращи програми от останалата част от системата. Така, ако случайно някой изтегли вирус чрез уеб браузъра Application Guard ще задържи зловредната програма преди да се е инфилтрирала в останалите устройства и мрежи на компанията ви.

 

Защита на устройствата (Device Guard)

По подобен начин, тази опция минимизира излагането на компютрите на злонамерен софтуер. Това става чрез напредналата политика за откриване на заплахи, която гарантира, че през системата вървят само одобрени кодове. Това добавя допълнителен слой защита между firewall-а и антивирусния софтуер.

 

Както беше споменато, потребителите на Windows Insider могат да имат по-рано достъп до тези допълнителни мерки за сигурност. Само че ако искате да сте сигурни, че те работят максимално добре, препоръчваме да изчакате официалното им пускане на пазара. Очаква се това да бъде през септември тази година.

« назад